reklama

Tłusty czwartek czyli pączki dla każdego

Dlaczego pączki tuczą? Wystarczy spojrzeć na skład mamy gotową odpowiedź – biała mąka, cukier, smażenie na głębokim tłuszczu i dopełnienie różanego nadzienia. To prawdziwa bomba kaloryczna. A gdyby tak zastosować zdrowe zamienniki? Możemy modyfikować bazowy przepis w taki sposób, by odpowiadał dietetycznym oczekiwaniom, a jednocześnie nie odbiegał walorami smakowymi od tradycyjnej wersji. Bo w tłusty czwartek każdy zasługuje na pączka!
REKLAMA

Pączki dietetyczne

Wystarczy odjąć kilka składników lub zamienić je na zdrowe zamienniki i tak powstaje przepis na dietetyczne policzki.

Składniki:

Ciasto
    • 1 szklanka mąki pełnoziarnistej
    • 1 szklanka mąki orkiszowej
    • pół szklanki ciepłego mleka roślinnego
    • jajko
    • ćwierć szklanki ksylitolu
    • opakowanie drożdży instant
Lukier
    • ksylitol
    • woda
    • sok z cytryny
Nadzienie
    • dowolny dżem lub konfitura bez dodatku cukru

Przygotowanie:
Mieszamy wszystkie sypkie składniki: mąki, drożdże, cukier, możemy dodać szczyptę soli. Jajko mieszamy z mlekiem w oddzielnej miseczce, a następnie dodajemy do suchych składników. I mieszamy i wyrabiamy gęste ciasto. Następnie odstawiamy do wyrośnięcia. Po upływie około godziny dzielimy ciasto i formujemy płaski placki, w środek kładziemy nadzienie, a następnie sklejamy formujemy zgrabne kulki. Po zużyciu całego ciasta odstawiamy pączki ponownie do wyrośnięcia. Pieczemy w 190 stopniach około 20 minut (należy sprawdzać). Ostudzone pączki polewamy lukrem z ksylitolu.

Lukier:
Ksylitol mielimy na puder w młynku. Mieszamy sok z cytryny z wodą i stopniowo dodajemy do pudru, ucieramy do uzyskania gładkiej masy.

 

PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Krynica Morska
13°C
wschód słońca: 06:39
zachód słońca: 16:12
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Krynicy