reklama
kategoria: Kulinaria
12 czerwiec 2021

Szparagi zapiekane w beszamelu

fot. nadesłane
Italia przy stole. Z Rzymu specjalnie dla Twojego Miasta Bea De Santis
REKLAMA
Ziemia ma swoje cykle produkcyjne i na szczęście już od kilku lat coraz większą uwagę zwracamy na sezonowość owoców i warzyw zdając sobie sprawę, że spożywanie  tego, co ziemia spontanicznie nam oferuje nie tylko przynosi ogromne korzyści dla naszego zdrowia ale nadaje pełny i autentyczny smak potrawom, które stawiamy na stole. Dziś proponuję Wam szparagi zapiekane w beszamelu, szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz bardzo smaczne; idealny dodatek do drugiego dania. Można je przygotować z dużym wyprzedzeniem i upiec tylko kilka minut przed podaniem do stołu.

SKŁADNIKI (porcja dla 4 osób)

500 gr świeżych szparagów
5-6 plasterków serka topionego
500 ml świeżego pełnego mleka
4-5 łyżek parmezanu
40 gr masła
40 gr mąki
gałka muszkatołowa do smaku
sól do smaku

PRZYGOTOWANIE

Szparagi umyj, odłam twarde, łykowate końcówki (jeśli chwycisz je dłońmi i zegniesz twarda część odłamie się sama w odpowiednim miejscu), zwiąż je sznurkiem i obgotuj 3-4 minuty w osolonej wodzie tak by końcówki były jak najmniej zamoczone.

Przygotuj beszamel, masło rozpuść w rondelku, wymieszaj z mąką, pozwól by mąka się lekko zrumieniła. Wlej mleko mieszaj wszystko trzepaczką aż do zagotowania, tak by nie powstały grudki. W miedzyczasie przypraw solą i gałką muszkatałową.

Dno naczynia żaroodpornego  posmaruj beszamelem, ułóż szparagi a na wierzchu plastry sera topionego, posmaruj beszamelem i posyp parmezanem. Powtórz tą czynność układając w ten sposób dwie warstwy. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 10-15 minut. By powstał złocisty wierzch włącz na około 5 minut grillowanie.

Smacznego : )

Dla miłośników Włoch i tych którzy uczą się włoskiego przepis w oryginalnym języku

ASPARAGI AL FORNO IN BESCIAMELLA

Italia a tavola. Da Roma esclusivamente per Twoje Miasto Bea De Santis

La terra ha i suoi cicli produttivi e, fortunatamente, ormai da diversi anni, prestiamo sempre maggiore attenzione alla stagionalità di frutta e verdura, rendendoci conto che mangiare ciò che la terra ci offre spontaneamente non solo porta enormi benefici alla nostra salute, ma dà un gusto pieno e autentico ai piatti che mettiamo in tavola. Oggi vi propongo gli asparagi al forno in besciamella, veloci e facili da preparare e molto gustosi; un perfetto contorno al secondo piatto. Si possono preparare con largo anticipo e infornarli solo qualche minuto prima di servirli in tavola.

INGREDIENTI (dosi per 4 persone)

500 gr di asparagi freschi
5-6 fette di formaggio fondente
500 ml di latte intero fresco
4-5 cucchiai di parmigiano
40 gr di burro
40 gr di farina
noce moscata q.b.
sale q.b.

PREPARAZIONE
Lavare gli asparagi, eliminare le estremità dure e filacciose (se li afferri con le mani e pieghi la parte dura, si spezzerà al punto giusto); legarli con lo spago e lessarli per 3-4 minuti posizionandoli in verticale, in modo che le punte siano il meno bagnate possibile.

Preparare la besciamella, sciogliere il burro in un pentolino, mescolare con la farina, far dorare leggermente la farina. Versare il latte, mescolare il tutto fino a bollore con una frusta, in modo che non si formino grumi. Nel frattempo aggiustate di sale e noce moscata.

Spennellare il fondo della casseruola con la besciamella, disporre gli asparagi, adagiare sopra le fette di formaggio, spennellare con la besciamella e cospargere di parmigiano. Ripeti questo passaggio, disponendo due strati allo stesso modo. Cuocere in forno preriscaldato a 180 C per 10-15 minuti, fino a doratura, magari accendendo il grill per gli ultimi 5 minuti.

Buon Appetito : )
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Krynica Morska
13°C
wschód słońca: 06:39
zachód słońca: 16:12
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Krynicy