reklama
kategoria: Kulinaria
14 kwiecień 2022

Świąteczne przepisy - pasztet

zdjęcie: Świąteczne przepisy - pasztet / pixabay/3981812
Pasztet wielkanocny, podobnie, jak wędliny (czy też właśnie jego kawałek) umieszczony w koszyku ze święconką jest symbolem obfitości. Spożywanie go podczas niedzielnego śniadania wielkanocnego ma zapewnić dobrobyt. Sięgając po przepisy warto korzystać z prostych i sprawdzonych, dlatego dzielimy się dziś takim z Państwem.
REKLAMA
Składniki:

500 g wołowiny np. ligawa lub szynka (można użyć dziczyzny)
500 g wieprzowiny np. łopatka lub karkówka
500 g drobiu np. pierś z kurczaka lub indyka
500 g podrobów drobiowych np. wątróbka lub serca
około 1/3 korzenia selera - 120 g
2 średnie marchewki - 270 g
1 korzeń mały pietruszki - 80 g
1 średnia cebula - 150 g
6 ząbków czosnku
1 szklanka wody - 250 ml
4 średnie jajka
1 czerstwa bułka typu kajzerka
przyprawy: 3 listki laurowe, 4 ziarna ziela angielskiego, płaska łyżeczka pieprzu, 2 płaskie łyżeczki soli, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
do posmarowania formy: łyżka oleju + 2 łyżki bułki tarte
forma do pieczenia 22/24


Zaczynamy od ugotowania w dużym garnku pokrojonej w kawałki wołowiny z dodatkiem liści laurowych (te usuwamy przed wrzuceniem pozostałych składników). W międzyczasie przygotowujemy wieprzowinę oraz warzywa, również pokrojone na kawałki. Dokładamy je do gotującego się wywaru z wołowiny, razem czosnkiem, pieprzem, solą i gałką muszkatołową. W razie potrzeby można dolać wody. Po godzinie gotowania jako kolejne dodajemy wątróbki i pozostałe mięso drobiowe. Gotujemy ok. 25 minut, pod koniec na poziomie wody kładziemy kajzerkę tak, by wchłonęła wywar (jeśli zacznie się rozpadać możemy wyjąć przed końcem gotowania).

Ugotowane mięsa, warzywa i namoczoną w wywarze kajzerkę mielimy w maszynce do mielenia (w zależności od upodobań używając mniejszych lub większych oczek), przyprawiamy według upodobań. Na tym etapie dodajemy jajka, całość dokładnie mieszając. Wykładamy do wysmarowanej olejem formy. Mięso możemy posypać bułką tartą, ewentualnie mielonymi płatkami owsianymi, lnu czy ziarnami słonecznika.

Pieczemy 80 minut w 170 stopniach.

Pasztet można podawać na ciepło oraz na zimno.
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Krynica Morska
13°C
wschód słońca: 06:39
zachód słońca: 16:12
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Krynicy