reklama
kategoria: Kulinaria
6 luty 2021

Styczeń ze szczyptą pikanterii

zdjęcie: Styczeń ze szczyptą pikanterii / fot. nadesłane
fot. nadesłane
Iwona Wieczorek została laureatką styczniowej edycji ósmego sezonu konkursu „Rudzkie Smaki”. Przepis na babkę ze szczyptą pikanterii otworzy kalendarz kulinarny na 2022 rok, który podsumuje tegoroczną zabawę. Z kolei luty będzie poświęcony propozycjom dań wzmacniających odporność.
REKLAMA
Tajemniczym składnikiem, który nadaje babce pikanterii, jest chili. Ta aromatyczna przyprawa działa rozgrzewająco i ma właściwości zdrowotne. Jest popularna w daniach wytrawnych, ale też coraz częściej ma zastosowanie w cukiernictwie – bardzo dobrze komponuje się z ciemną czekoladą czy kakao.

Do końca lutego można przesyłać do rudzkiego magistratu przepisy na dania wzmacniające odporność. Wielu z nas ma swoje domowe sposoby na ochronę przed różnego rodzaju infekcjami, szczególnie w czasie zimy, a komponując dania z produktów bogatych w witaminy możemy wzmocnić swój organizm. - Zapraszamy do kulinarnej zabawy z rudzkim magistratem w 2021 roku. Obok głównej nagrody, którą jest publikacja zwycięskiego przepisu w kalendarzu kulinarnym, laureaci poszczególnych miesięcy otrzymają w tej edycji książkę kucharską „Kulinarne nawigacje - wegetariańska kuchnia domowa” autorstwa Agnieszki Jasińskiej – zachęca Iwona Małyska z Wydziału Komunikacji Społecznej i Promocji Miasta.

Propozycje można wysyłać na adres e-mail: media@ruda-sl.pl lub pocztą na adres Urzędu Miasta z dopiskiem „Rudzkie Smaki”.

Babka ze szczyptą pikanterii

Składniki:
1/2 kostki masła
1 szklanka mleka
1 łyżka kakao
1 łyżka dowolnego dżemu
1 szklanka cukru
1 łyżeczka chili
2 szklanki mąki
1 jajko
1 łyżeczka sody

Przygotowanie:

Do garnka wkładamy masło, mleko, kakao, dżem, cukier oraz chili, zagotowujemy ciągle mieszając. Studzimy, po czym dodajemy mąkę, jajko oraz sodę. Dokładnie mieszamy, przekładamy do formy keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą lub mąką. Wkładamy do nagrzanego do temp. 170*C piekarnika, pieczemy ok. 40-45 min (do suchego patyczka).

Polewa:

Tabliczka czekolady, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka cukru, 2-3 łyżki wody. Składniki przekładamy do garnka i podgrzewamy do momentu roztopienia cukru (zamiast wody można dodać kilka kropel soku z cytryny). Ostudzoną babkę polewamy również przestudzoną polewą.

Smacznego!
 
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Krynica Morska
13°C
wschód słońca: 06:39
zachód słońca: 16:12
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Krynicy