reklama
kategoria: Kulinaria
13 marzec 2023

Lepiej zrobić więcej naleśników i mieć za dużo niż zrobić mniej i mieć za mało

Czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, skąd pochodzi jedno z najprostszych i najbardziej popularnych dań? Przygotowanie naleśników jest w zasięgu niemal każdego, a ich wszechstronność sprawia, że idealnie pasują do różnych typów kuchni.
REKLAMA

Historia naleśników

Nie da się jednoznacznie stwierdzić, który kraj jest kolebką naleśników, ale wiadomo, że znane były już w starożytności, choć w nieco innej postaci niż te, które znamy dzisiaj. Naleśniki to potrawa znana już od starożytności, jednak każda kultura modyfikowała jej przepis na swój sposób. Pierwsze zapiski na temat naleśników pochodzą z Grecji, gdzie około 400 lat przed Chrystusem, komediopisarz Kratinos opisał placki podobne do naleśników, określając je jako ciepłe i smaczne. Jednak dopiero w średniowieczu pojawiła się potrawa bardziej przypominająca dzisiejsze naleśniki. Wtedy to pewien francuski kucharz, autor poradnika kulinarnego "Le Menagier de Paris", umieścił w nim przepis na potrawę przypominającą dzisiejsze racuchy. W tamtych czasach rzadko zapisywano przepisy na tanie, chłopskie dania, a warte zużywania pergaminów były jedynie przepisy na drogie potrawy dla szlachty.

Rodzaje naleśników

Naleśniki wytrawne to danie, które można przygotować na wiele sposobów, w zależności od preferencji smakowych. Najczęściej używa się do nich mąki pszennej lub gryczanej, jajek, mleka i soli. Istnieje jednak wiele wariacji tego przepisu. Wszystko zależy od wyobraźni i gustu gotującego. Naleśniki wytrawne często podaje się na obiad lub kolację, podawane z różnymi dodatkami, takimi jak sosy, warzywa czy mięso.
  • Naleśniki z serem i szpinakiem (faszerowane kawałkami grillowanego kurczaka i szpinakiem, polane sosem serowym i pieczone w piekarniku);
  • naleśniki z łososiem i koperkiem (faszerowane kawałkami wędzonego łososia, posypane koperkiem i polane sosem jogurtowym);
  • naleśniki z mięsem mielonym i warzywami (nadziewane mięsem mielonym, pokrojonymi warzywami i przyprawami, następnie zawijane i pieczone w piekarniku);
  • naleśniki z grzybami i serem pleśniowym (nadziewane kawałkami duszonych grzybów i kawałkami sera pleśniowego, polane sosem grzybowym i zapieczone);
  • naleśniki z serem i szynką (nadziewane kawałkami szynki i tartym serem żółtym, polane sosem beszamelowym i zapieczone w piekarniku).
Naleśniki słodkie to popularne danie, które zazwyczaj składa się z cienkich placków z mąki, jajek, mleka i cukru. Są one zwykle podawane z różnego rodzaju słodkimi dodatkami, takimi jak dżem, syrop klonowy, kremy, owoce czy cukier puder. W zależności od kraju, w którym są podawane, mogą mieć różne nazwy i wersje, np. w Polsce najczęściej nazywane są naleśnikami, w USA jako pancakes, w Wielkiej Brytanii jako crepes, a w Rosji jako bliny. Są one zwykle jedzone na śniadanie, deser lub podwieczorek.
  • naleśniki z dżemem lub marmoladą (można wykorzystać ulubiony smak, np. truskawkowy, malinowy, morelowy);
  • naleśniki z owocami (dodać owoce do ciasta lub ułożyć je na wierzchu. Świetnie sprawdzą się jagody, borówki, truskawki, maliny, gruszki czy jabłka);
  • naleśniki z miodem i orzechami (dodać ulubione orzechy, np. włoskie, migdały, orzechy nerkowca, i polać miodem);
  • naleśniki z nutellą (klasyczne połączenie naleśników z popularnym kremem czekoladowym);
  • naleśniki z serem ricotta i miodem (delikatne i kremowe naleśniki, które można polać miodem i posypać orzechami);
  • naleśniki z kajmakiem (połączenie słodkiego kajmaku z delikatnymi naleśnikami).
PRZECZYTAJ JESZCZE
pogoda Krynica Morska
13°C
wschód słońca: 06:39
zachód słońca: 16:12
reklama

Kalendarz Wydarzeń / Koncertów / Imprez w Krynicy